Robert Capa by Ruth Orkin, 1952

Robert Capa by Ruth Orkin, 1952


Cei de la ICP (International Center of Photography) au pregatit o surpriza punand pe pagina lor o inregistrare cu un interviu dat de Robert Capa in 1947 la un post de radio din State. De fapt acum doua zile, pe 22 oct s-au implinit 100 de la nasterea lui Bob (cum se pare ca nu ii placea sa i se spuna). Interviul de fapt promova cartea lui Capa intitulata “Slightly Out of Focus” (tradusa si la noi) in care povesteste despre aventurile lui din al doilea razboi mondial.

Robert Capa and John Steinbeck. Moscow. 1947

Robert Capa and John Steinbeck. Moscow. 1947

De prisos sa spun ca cele 23 de min de interviu merita din plin. Incepand cu vocile celor doi intervievatori, clar croiti pe stilul anilor ’30 parca de la inceputurile filmelor cu sonor, pana si stilul haios de a face reclama la un produs in timpul interviului, chiar de catre cei doi si in fine multe alte lucruri de urmarit. Cat despre Capa am ramas surprins sa aud cat de pornit este contra numelui natal (Endre Erno Friedmann) de parca nu e numele lui pana la urma… foarte interesant! Oare de ce? Dar si mai interesante sunt cele 3-4 subiecte pe care le atinge printre care si recenta (vorbim de 1947) vizita in URSS alaturi de Steinbeck in urma careia a aparut cartea “Jurnalul Rusesc” tradusa si la noi si pe care va sfatuiesc sa o cititi. Am ramas uimit cind am auzit ca in decursul a celor 3 luni de stat in Rusia (daca memoria nu imi joaca feste – am citit cartea acum 18 luni) a tras 3000 de filme!

Capa in Spania

Printre altele povesteste cum a captat momentul celebru deja din timpului razboiului Spaniol, despre cum a fotografiat exact… dar mai bine sa auziti totul de la el. Nu in ultimul rand haios este accentul lui Capa, americanii spuneau ca vorbeste Capaneza dar nu imi pare ca e inteligibil, din contra chiar.

Robert Capa in Leipzig, soldat american omorit de un lunetist neamt

Robert Capa in Leipzig, soldat american omorit de un lunetist neamt

Si povestea acestei fotografii o sa o auziti in interviu totodata si citeva ginduri ale lui Capa despre razboi in general.

Inregistrarea lui Capa este singura de acest fel, nicio alta inregistrare audio sau video nu a mai fost facuta cu el in care sa i se auda vocea. Pana si poveste gasirii acestei inregistrari este interesanta, la fel ca si viata lui Capa insasi. Se stia de aceasta inregistrare dar dupa destule cautari esuate, peste un timp a fost gasita pusa pe eBay de un tip care cumparase mai multe chestii de la o vinzare tip State Sale. Si uite asa a ajuns iar interviul sa fie facut public. Aici se gaseste inregistrarea audio pe siteul ICP.

Am citit de mult un articol desore Capa in care editorul lui de la Times parca, spunea despre Capa ca este un fotograf exceptional doar ca fotografiile lui nu sunt totdeauna bine expuse. Asta apropos de alta fotografie faimoasa a lui despre debarcarea in ziua D despre care am mai vorbit eu aici. Pana la urma conteaza momentul, clipa si nu partea tehnica, in plus in ziua de azi cu toate aceste camere perfectionate nu ne ramine decat sa gasim momentul perfect, dar asta se pare ca e din ce in ce mai greu…