Ratacind prin Dali
Dali este un orasel de aproximativ 40 000 de locuitori, ce apartin minoritatii Bai. Centrul sau vechi, imprejmuit de ziduri vechi de aparare, grupeaza multiple stradute pietonale, foarte turistice, pline de magazine de suveniruri si restaurante. Arata ca un fel de Vama Veche, dar mult mai ingrijit. Pe vremuri, Dali era paradisul aventurierilor, care intre timp s-au imputinat, alungati de valurile de turisti chinezi si straini ce debarca zilnic din nenumarate autocare.
(intrarea de sud in Dali)
Totusi, numarul in continua crestere de turisti a incurajat hotelurile sa-si imbunatateasca conditiile oferite, cum s-a intamplat si cu hotelul nostru, Fairyland Hotel, arhitectura Bai, curte interioara cocheta, camarute mici, dar cu baldachin si perete de sticla la baie (;-) si wifi… la numai 25€ pe noapte.
De dimineata am ratat micul dejun de la hotel, pentru ca Serban a avut niste frisoane in timpul noptii, asa ca am dormit mai mult. Dupa ce ne-am potolit foamea cu un creativ mic dejun englezesc servit pe strada strainilor, am ocolit zona turistica si am ajuns in piata localnicilor.
(suita de rate pe banca de rezerve)
Aici, oferta era atat de variata si necunoscuta, incat ne era greu sa distingem legumele de fructe. Din loc in loc, ne bucuram sa recunoastem o varza, o conopida, o ceapa si foarte foarte multi ardei iuti.
(domnul vinde betigase de mancat)
Ne-am invartit apoi prin oras ca sa facem programul pentru zilele urmatoare si speram ca am aranjat 2 zile interesante de incursiuni cu traducator si sofer.
(tunsoare tipica zonei)
Citisem ca la distanta de 2 ore de drumetie pentru cei antrenati sau un sfert de ora cu telecabina pentru cei mai comozi, se afla un mic templu. Noi, facand parte din a doua categorie, ne-am hotarat sa gasim telecabina, bazandu-ne pe harta si pe propriile simturi, deoarece cu localnicii nu pare sa conteze prea mult daca vorbesti romana sau engleza. Se pare ca trebuie sa mai vina inca multi alti turisti ca sa progreseze si la acest capitol. Oricum, n-am facut o alegere prea inspirata, deoarece singurul kilometru ce parea sa ne desparta de telecabina s-a dovedit un urcus de o ora, telecabina nu parea sa mearga iar in schimb am fost indrumati pe muteste, dar contra sumei de 50 lei, sa intram intr-un fel de templu ce s-a dovedit o butaforie kitchoasa. Asa ca s-a dus de rapa vizita la templu, admiratul norilor si a privelistii.
Sa speram ca maine va fi mai bine…
A avut frisoane? Dar ce a mancat, picioare negre de pui, oua fermentate (ca sa nu scriu “putrezite”), creier de maimuta vie (scos cu paiul direct din tigva) sau tocana de caine?
Chienzi chiar nu stiu deloc nici o limba straina, e imposibil sa gasesti pe cineva vorbind engleza. Trebuie sa aveti mereu la voi adresele locurilor pe care vreti sa le vizitati si adresari uzuale scrise in chineza (rugati translatorul cu care sunteti acum, inteleg eu, sa va ajute – acoperind insa intreaga excursie/ref. adrese).
Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac! 🙂
in jos pe renmin lu vizavi de sun island este o tanti care fac dumplings pe aburi cei vegetarieni sunt perfectiunea intruchipata!!! absolut ceresc!!
mai sunt si niste bai termale pe langa dali. se poate urca si in sus spre canglang pe jos(perpedes). la un moment dat e un checkpoint pentru brichete. apropo de butaforie ce e pentru noi asta, pentru altii e iconografie si hagiografie. lipsa monumentalitatii mie care imi place.
Am fost si am mincat la doamna, care daca e aceasi, vorbeste f bine engleza. Au fost bune, merci de sfat.
da am fost, am lucrat in yunnan o perioada( in china am stat ~5 ani, sunt sinolog in formare), am prieteni acolo, dupa cum ti-am spus Pat de la Flying Turtle si cei de la Birdbar….se mai poate merge la zhongdian, la yuanyang… lijiang-ul e ok dar e touristificat en gros. cel mai bine e exploratul flexibil pe contul propriu si refuzate oferte de cal, pescuit etc cu toate ca unora le place pescuitul cu corb de pe lac
apropo de commentul de mai sus cu bicicleta in china e ok, au drumuri izolate total de masini pentru moto si bici…
bea mult ceai si cu usturoi etc. sa revii la 100%
Mi-a placut remarca cu inchiriati biciclete!! :-)))) In China sunt ~0.5mld de biciclete active si mai bine iti cumperi una la un preti decent 160 -200RON si colinzi dar din pacate nu e Europa sa ai trasee marcate, harti etc asa ca pentru moment ramaneti la tren, autobuz si avion.
Aerul conditonat o fi de vina pentru raceala ta. Sfatul meu este ca oricat de cald ar fi sa nu-l folositi, in special. Curatirea lor lasa de dorit si implicit aerul produs nu e sanatoas deloc.
Sporuri si multa sanatate!!
Frisura e grozava, ori e budist , ori profilaxa de paduchi !!! Dar oricum e dragalas! Uita-ți-va cu atenție cind vedeți copilasi mici :nu au pampers , cred ca știți, au numai pantaloni cu gaura in fata si spate , si aveți grija pe unde calcati….
Știi ce-mi pare bine ? Ca si voi ATI văzut un templu care noua ni se pare fantastic de kitch, deci sint mai multe de genul asta, nu ne-au tras pe noi pe sfoara, (sau cum se spune … ) poate ca pt.ei este suuuper !!
…. Si cumpara ingwer proaspata, nu cu coaja e fantastic de buna. Nu multă ca trebuie ținuta la frigider, numai cit mincati. Wolfgang dacă ar știi ce scriu ,…el nu poate suferi ingwer…dacă divortam, asta e motivul. Nu trebuie sa exageram ! Ciao
Vedeti ca puteti pufai bun si iefin. Gasiti la batrine sau la turistii care pleaca.
fain. n-aveti nevoie de ghid ca sa inchiriati niste biciclete si tzac-pac explorati. pana la lac si inapoi…
continui lista:
家常豆腐 -jiachangdoufu- tofu prajit
干煸四季豆 ganbiansijidfou- pastai prajite
麻辣烫 – malatang supa peppercorn (ma)-iute
sper ca raceala trece rapid.
Ma simt mai bine deja, pina acum am putut sa continui treaba cu ceva ameteli dar nimic grav sper. Merci de urari. Tu pare ca ai fost pe aici de stii atitea…