20120810-000101.jpg
… dar probabil la fel de cald e vara. Imi plac fotografiile facute prin State cu copii pe strazi jucindu-se cu hidrofoarele pompierilor in caldura verii si sub jetul apei. In special fotografiile lui Helen Levitt din anii ’30 si ’40 in care a surprins orasul NY asa cum putini au reusit.

Helen Levitt s-a stins din viata in 2009 la virsta de 94 de ani lasind in urma o fotografie greu de agalat azi pentru cei care se aventureaza pe strada cu aparatul in mina. Pentru cei curiosi sa vada despre ce vorbesc am gasit acest link dar sunt sigur ca se pot gasi si mai multe fotografii pe net (ca de exemplu acest link youtube).

Am descoperit surprins ca a fost unul din fotografii care a reusit sa faca trecerea de la AN la color fara efort continuind sa creeze imagini superbe, raminind tot in zona fotografiei de strada. Am citit un articol, parca in Lenswork despre Levitt si mi-a deschis apetitul sa ies cu camera foto pe strada, doar ca epoca este gresita. Nu pot sa nu fiu invidios cind vad bogatia de subiecte din acea perioada si mai ales deschiderea cu care oamenii se lasau si chiar si doreau sa fie fotografiati.

Masinile erau mult mai frumoase, mai sexy chiar, oamenii parca stateau numai pe strazi (ma intreb cine pazea casele), pina si politistii pareau ca au ceva umor. Sunt sigur ca, asa privind grabit peste munca unui fotograf ca Levitt, totul pare facil cind de fapt toate aceste fotografii sunt facute pe perioada a zecilor de ani.

Dar sa privim optimisti la prezent si viitor. Cel putin in fotografie… Poza de sus este facuta in parcul Garibaldi din Bucuresti, dimineata pe la 10.00 cind deja copii din parc se joaca in caldura asfaltului. Preluata cu mobilul asa ca sa nu aveti mari pretentii…