Lightroom 5
Daca sunteti in situatia mea si catalogul Lightroom incepe sa aiba dimensiuni colosale si daca mai aveti si un SSD instalat de pe care rulati sistemul de operare atunci fiecare byte conteaza. Daca in plus ati trecut la v5 a lui Lightroom si pe linga fisierul de previews (care oricum avea o dimensiune mare – la mine 150Gb!) mai puteti acum sa va creati si Smart Previews, asadar sansele sunt ca o sa sfirsiti cu un alt fisier urias (la mine 200Gb) pe care trebuie sa il puneti undeva.

Eh! Cum am un SSD de 256Gb de pe care rulez Macul sprijinit si un HDD intern de 1Tb, m-am intrebat daca nu pot sa fac cumva sa pastrez catalogul si baza de Previews a lui LR pe SSD, si sa mut baza de Smart Previews pe HDD-ul de 1Tb. Ce obtin prin asta? Cind plec de acasa nu mai trebuie sa imi iau hardurile externe deoarece baza de date Smart Previews imi va permite sa editez in lipsa originalelor (si chiar sa si export cu max 2600 latura lunga). Asa ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa creez un alias al bazei de date Smart Previews (sa ii spunem SP ca sa nu mai tastez atit!). Partea proasta este la LR ignora foarte linistit orice alias si pur si simplu considera ca nu ai nici un SP creat.

OK… Hai sa nu disperam, trebuie sa mai fie vreo solutie mi-am zis si mi-am adus aminte de symbolic links, ceva similar cu alias si care exista de pe vremea sistemelor mai vechi de Mac OS. Asa ca am luat-o de la capat, si acum incep sa trec totul in ordinea in care trebuie facute lucrurile:
– am mutat SP acolo unde vreau sa fie noua lui locatie (la mine pe HDD de 1Tb)
– am creat un symlink (prescurtare de la symbolic link) la baza de date SP, symlink-ul l-am pus apoi in directorul unde se afla catalogul LR
– am editat numele symlink-lui ca sa fie identic cu cel al SP

Apoi am redeschis LR si… intr-un mod cu totul Adobesc (:-), SP-urile mele au fost complet ignorate si de data asta! Dar apoi mi-a venit idea salvatoare: ce ar fi daca as reconstrui SP din LR, ce o sa se intimple? Si spre bucuria mea si a celor 30 de ore de rulat initial ca sa creez cele 200Gb de SP-uri, LR a regasit SP-urile in urma unui proces de citeva minute (am peste 200.000 de fotografii).

Concluzie: am acum catalogul LR impreuna cu baza de date de Previews pe SSD iar baza de date de SP pe HDD de 1TB. Treaba ar putea sa mearga si cu baza de date Previews, dar nu am incercat-o.

Pentru cei care nu stiu cum sa faca symlink-uri si nu vor sa se chinuie cu comenzi in Terminal, sa DL de aici SymbolicLinker. Daca aveti Mountain Lion (si cred ca si Lion), ignorati pasii de instalare si doar dublu-click pe Service (vezi poza).

Symlink

De acum inainte cind vreti sa creati un Symlink, dati click-dreapta pe fisierul sursa si la Services va apare Make Symbolic Link. Bafta!