Adobe a lansat Lightroom 4, varianta beta, care aduce citeva functii noi asteptate de fotografi de ceva timp. Printre cele mai interesante, as semnala functia de Soft Proofing, adica nu mai aveti nevoie de Photoshop ca sa pregatiti o fotografie de tipar, ceea ce va fi foarte folositor mai ales pentru cei care avem acasa o imprimanta. Soft Proofing-ul funtioneaza foarte similar cu cel din CS, alegi un profil si LR iti arata zonele “depasite” in functie de profilul de culoare, sau cele ce nu vor fi tiparite in functie de profilul hirtiei. Simplu si eficient.

O alta imbunatatire adusa de LR 4 o consta de data asta in Controlul Tonal Adaptiv (Adaptive Tone Mapping cum ii spune Adobe). Ca butoane apar mici modificari, exista acum controlerele de Highlights, Shadows, Whites si Blacks care au in spate un motor nou de functionare care face ca in cazul folosirii in special a fisierelor RAW, sa poata fi scoase la iveala detalii altfel greu de descoperit in varianta veche de LR. In trecut in LR 3, prin miscarea controlerelor respective trebuia sa se aplice si alte corectii de retus datorita modificarilor globale ale imaginii. In LR 4 modificarile tonale sunt mult mai subtile si se aplica local. Aici e mult de studiat, dar imbunatatirile aduse sunt promitatoare.

A mai aparut si functia Moire Filtre (sau varianta Americana, Moire Filter :-)), foarte util pentru camerele care nu au filtru AA (ca de exemplu Fuji X-Pro 1 ;-)), asa ca in cazul in care apare aceasta aberatie LR 4 poate va incerca sa o elimine. Functia se gasesce in modulul Development sub Graduated Filtre sau Brush Tool.

O functie total noua si binevenita este cea de creeare de carti, Book, este un modul nou si care acum in varianta beta poate genera carti prin Blurb sau direct in format PDF. Am apucat sa ma joc putin cu acest modul si imi place foarte mult cum creeaza un album din fotografiile selectate. Chiar am de gind sa finalizez un mic album cu selectia de fotografii din calatoria din China. Pentru cei care nu au Adobe Indesign, Corel sau QuarkXPress, modulul acesta nou din LR 4 este binevenit.

Pentru cei care au camere foto cu GPS incorporat, LR 4 aduce modulul de Map unde poti sa vizualizez unde fotografiile din colectie au fost facute. Hartile sunt preluate de pe Google Maps, de unde altundeva ?! Functia asta cred ca o sa isi dovedeasca utilitatea in anii urmatori, cind majoritatea camerelor o sa inceapa sa aiba GPS incorporat, deocamdata…

Mai sunt si alte mici imbunatatiri pe care urmeaza sa le descopar incet-incet. Bravo Adobe, din ce in ce mai multe motive sa nu mai folosesc Adobe Photoshop, imi ramin mai multi bani pe care pot sa ii folosesc pentru lentile 🙂

Varianta Beta este gratuita si la fel ca si celelalte variante Beta de pina acum puse la dispozitie de Adobe, nu importa catalogul existent din versiunile precedente (asta cred eu ca este o protectie pe care a impus-o Adobe ca sa ajungem sa lucram in varianta Beta si daca ceva merge prost sa raminem cu “buza umflata”) si va ramine functionala pina la aparitiei versiunii stabile, cindva in martie 2012. Lightroom 4 beta se poate descarca de aici.