Bineinteles ca am cautat si in Guangzhou o piata pentru Serban. Mai ales ca n-am mai vizitat una de mult, cam de o saptamana. Din pacate pentru el si din fericire pentru mine, piata nu era la fel de colorata vizual si olfactiv ca celelalte, nu vindea nicio parte din vreun animal, mai mult sau mai putin viu.

Era un fel de piata medicinala, ce continea tot soiul de uscaciuni: ierburi, seminte, legume, pesti, caluti de mare si cred ca niste broaste testoase. Nu suntem foarte siguri de enumerarea de mai sus pentru ca toate erau foarte uscate si isi pierdusera forma initiala. Mai putin calutii de mare. Pe mine nu m-au atras prea tare, Serban insa se tot intreba ce gust or avea gatite.

(linia de productie sectia ecrane)

(sectia de montare tastaturi)

(bancul de CTC)

Am fost apoi la fabricile de asamblare de telefoane Apple, Nokia, Samsung si cate si mai cate, unde iti primeai pe loc orice telefon vroiai. Cel putin asa pareau cele 2 malluri de electronice (Guangzhou Digital City) in care am intrat din intamplare. Aveau cred orice piesa pentru orice telefon visai, ecrane, butoane, baterii, procesoare, incarcatoare, huse… Si lucrau cu totii fara oprire. Sau poate cu o mica oprire ca sa manance masa de pranz. Parea ca nu faceau nimic ilegal acolo pentru ca nu s-a sinchisit nimeni sa ne dea afara cand ne-am apucat sa ii fotografiem. Avem un prieten care si-a cumparat din China un telefon Samsung S, foarte incantat ca l-a luat la jumatate de pret. Sa ii spunem ca am vizitat linia de productie?!

Am ajuns pe o alta strada pietonala, Beijing Road, printre altele cautand si magazinul Apple ce stiam ca se afla aici. Am vrut sa vedem daca fanii lui Steve Jobs au aflat despre trecerea lui in nefiinta si daca au venit sa lase diverse mesaje, asa cum s-a intamplat la alte magazine Apple din lume. Insa am dat peste un magazin de o cu totul alta natura, de haine. De ce trebuia sa se cheme Apple Shop, n-am inteles. Ca sa induca in eroare Google, probabil.

La sugestia unuia dintre cititorii nostri, “B” si spre bucuria unui prieten arhitect tot “B” (Bogdan Tofan), am fost sa vedem Opera construita de faimoasa arhitecta Zaha Hadid, terminata de curand, in 2010. Construita in zona moderna, aproape de raul Pearl, impunatoarea constructie pare sa aiba forme diferite in functie de unghiul din care e privita.

La inceput ni s-a parut ca este o nava spatiala, apoi un submarin, apoi o stea. Pe o parte se reflecta intr-un lac artificial, iar pe unul din peretii ei netezi erau diverse proiectii animate sonore, ce atrageau o multime de privitori. De altfel, zona era plina de multime, atractiile zonei de promenada variind de la lumini schimbatoare pana la o imensa fantana arteziana ce dansa in ritmul muzicii. Asa am reusit sa descoperim si in Guangzhou o zona vasta de cladiri impresionante, majoritatea moderne, de sticla, in diverse forme si jocuri de lumini.

Am incheiat seara la cofetaria Tong, la care Serban a tinut neaparat, in pofida sfaturilor chelneritei, sa comande o specialitate prea locala. Se chema “sticky rice with mango” si era in realitatea mango si o crema ciocolatie intr-un invelis gelatinos, care era probabil din orez. Rezultatul: aveai senzatia ca tii o meduza in gura, nu ca as fi incercat vreodata. In schimb, ce am comandat eu, “papaya pancake” a fost atat de buna, incat am mai luat o portie si pentru Serban. Seamana la exterior cu dumplingul, papaya cu frisca invelita intr-o coca foarte fina. Delicios!

Pe maine…