20120802-150914.jpg
31 iulie, Bucuresti dupa o ploaie torentiala de vara, undeva in incinta Muzeului Taranului, cca 60 de impatimiti ai fotografiei asteapta ca Nikos sa isi aranjeze laptopul si sa inceapa intilnirea. pentru cei care nu au auzit de Nikos, probabil pentru ca nu sunt pasionati de fotografie, este vorba de un fotograf extraordinar, membru Magnum din 1990 si care de citeva ori a trecut si prin Romania incepind chiar din perioada revolutiei ca sa fotografieze.

(Ieri am mai povestit cuiva despre intilnirea asta… Nikos, membru Magnum, etc… si a crezut ca lucreaza la Magnum, aia care fac inghetata… . E insa vorba de acest Magnum, agentie de fotografi creata de Cartier Bresson, printre altii – linkul va duce chiar la pozele lui Nikos)

Daca vreti sa vedeti direct din Google mai multe fotografii ale lui Economopoulos atunci click aici.

Nikos a venit in Romania pentru ca isi continuie turul gen workshop prin partea asta a Europei intitulat On the Road, iar la invitatiei Scolii de Fotografie Francisc Mraz a acceptat sa isi prezinte fotografiile si sa stea de vorba cu citiva studenti ai scolii.

20120802-152839.jpg

Am fost placut surprins sa descopar un om simplu si sincer, o persoana care isi prezinta viata fotografica (dar si fotografiile de familie) intr-un mod aproape umil, neacademic chiar parca se fereste sa teoretizeze abordarea lui fata de fotografie. Poate pentru unii din cei prezenti si care au sperat sa fie ‘luminati’ in urma acestor 3 ore cu discutii visavis de tehnici de compozitie sau ce camere sa folosim, intilnirea sa nu isi fi atins scopul, aproape deloc. In schimb descoperirea ca marii fotografi pot fi simpli oameni cu aspiratii modeste dar profunde si cu asteptari banale de la viata a facut ca intilnirea sa straluceasca in noaptea vietii contemporane unde falsele celebritati sunt promovate continuu.

20120802-153017.jpg

Am avut ocazia sa vedem si citeva fotografii din Romania, nepublicate si nepublicabile (pentru ca asa cum spune Nikos, nu sunt cine-stie-ce), din perioada revolutiei pina mai aproape de istoria recenta si mi-a facut placere sa pot sa aflu cum vede un fotograf de calibru Magnum coltul asta de lume.

Multumiri directorului MTR, Virgil Nitulescu care a gazduit aceste eveniment cu bratele deschise.