Prima incercare, cu fotografii ale unor fotografi cunoscuti, sau foarte cunoscuti si toti americani, a dat citeva raspunsuri aproape perfecte, ceea ce inseamna ca unii dintre noi mai au habar despre cele legate de istoria fotografiei. Pentru cei care vor sa continue aceasta mica distractie, si pentru cei care mi-au scris ca fotografiile au fost prea usor de recunoscut, continui cu alte trei imagini, folosind acelasi principiu. Comentariile sunt inchise deocamdata, iar raspunsurile (numele fotografilor), le trimiteti pe emailul meu. Cind voi anunta raspunsurile o sa ii trec pe cei care au dat raspunsul corect – daca nu doriti sa va apara numele, sa imi specificati asta in emailul catre mine.

Asadar, sa incepem cu prima fotografie, usor de recunoscut subiectul…
1

A doua, una dintre fotografiile care a facut inconjurul lumii cu viteza luminii la data publicarii ei – si una dintre exemplele elocvente ca nu claritatea face ca o fotografie sa fie neaparat buna…
2

A treia si ultima pentru ziua de azi, tot o fotografie cunoscuta, sunt sigur ca pe toate le-ati vazut cindva-undeva:
3

Am constatat ca lumea in general recunoaste fotografiile, reactii de genul: “Ah! Pe asta o stiu, e vorba despre…” samd. Putini insa stiu cine sunt oamenii care au dat nastere la aceste fotografii. Nu ma astept ca multi sa aibe acest interes, dar macar pe cei care sunt pasionati de fotografie sa ii cointeresez in aceste quizz-uri. Bafta!

Update: Raspunsurile sunt urmatoarele, in ordinea fotografiilor:
– Winston Churchill fotografiat de Yousef Karsh. Yousef a captat aceasta expresie pe fata lui Churchill prin smulgerea trabucului nelipsit dintre buzele Prim Ministrului Britanic in clipa in care s-a apucat sa il fotografieze, actiune care l-a luat total prin surprindere pe Churchill, fiind de fapt cam suparat… Superba fotografie! Citi ar avea curajul sa faca asta cind sunt fata in fata cu un Prim Ministru!?
– Robert Capa, faimoasa zi D-Day, debarcarea in Normandia – editorul lui Capa, parca Times, a declarat peste multi ani dupa moartea lui Capa, ca Robert nu stralucea prin expunerea totdeauna corecta a filmelor sale, dar uite ce putin conteaza asta pina la urma… De fapt intrebarea si mai dificila ar fi fost, care este numele de nastere al lui Capa (recunosc ca nici eu nu il stiu fara sa ma uit pe net, dar stiu ca s-a nascut in Budapesta – si il chema Andrei Friedmann. De fapt mi aduc aminte ca am vazut o expozitie cu portetele facute de el fratelui sau…)
– o fotografie tot legata de razboi, de data asta fotograful este Alfred Eisenstaedt, V-J Day titlul fotografiei.

Si acum cei care mi-au trimis raspunsuri corecte, in ordine aleatoare:
– Stefan Neagu (merci si de povestea cu tigarile Che din Slovenia, nu stiam)
– Costin iorgulescu (salut Costin, peste hotare si oceane vad ca te tii la curent cu ale fotografiei 🙂

Comentariile sunt deschise. Felicit si pe cei care au dat 2/3 raspunsuri corecte. Data vitoare vin cu ceva si de pe meleagurile mioritice. Intre timp, weekend placut!