IMG_6338Am plecat cu autobuzul într-o călătorie de 6 ore din Havana către Trinidad, un mic orășel colonial, aflat spre jumătatea Cubei, lângă mare. Autobuzul era destul de confortabil, însă împrăștia prea mult aer condiționat pentru gustul nostru, încât ne simțeam de parcă mergeam într-un frigider. Sper să nu răcesc din nou, abia mă simt și eu bine. Pe la jumătatea drumului a făcut chiar și un mic popas într-un loc plin de verdeață, unde am băut sucuri de papaya.

Pe drum ne întrebam cum o să dăm de gazda noastră. Când eram în București am făcut schimb de emailuri, rămăsese că o anunțăm cu ce venim cu o zi două înainte. Eu tiparisem ultimul email în care apăreau 2 numere de telefon. Numai că atunci când am încercat să o sun din Havana, nu a răspuns pe niciunul din numere. Așa că le-am rugat pe gazdele din Havana să-i trimită un email. Dar nu știam dacă l-a primit sau nu. Așa că ne aflam într-o oarecare incertitudine aspura locului în care urma să înnoptăm. La nevoie, aveam de la cei din Havană contactul unei alte gazde la care puteam apela în caz de nevoie. Așa că nu eram foarte îngrijorați.

IMG_6538

La sosire în Trinidad autobuzul ne-a lăsat în curtea unei clădiri de unde ieșeam printr-o poartă metalică cu grilaj. Ei bine, la acea poartă, de-o parte și de alta a ei, cu un paznic ce nu-i lăsa să între în curtea stației, era o masă de oameni ce fluturau hârtii de diverse forme și inscripții, ce păreau să participe la o mică manifestație. Totuși s-a dovedit că era o adunare pașnica, deși agitată, iar în valurile de hârtii mișcătoare am reușit să vedem și numele noastre. Se pare că emailul a funcționat, iar gazda noastră din Trinidad a reușit să ne găsească.

_XTC8783

Centrul Trinidadului e împânzit de străduțe pitorești cu piatră cubică foarte neregulată și trotuare extrem de înguste. Deși am văzut asta când am ieșit din stație, am refuzat ajutorul unui localnic ce s-a oferit să ne care geamantanele cu o roabă. Iar noi avem geamantane mari și destul de grele. Dar de pe hartă părea că vom sta destul de aproape de stația de autobuz. Așa că ne-am gândit că ne descurcăm. Cu toate astea, străzile erau în pantă, iar nouă ne căzuse la sorți partea din deal. Așa că la urcuș cu noi. Până am ajuns la casa cu pricina, geamantanul meu a ajuns în brațele gazdei, pentru că eu nu mai făceam mari progrese. După ce am terminat cu sportul asta, nu mi-am mai simțit mâna dreaptă o oră.

Odată instalați, am plecat să ne plimbăm pe străduțe, să luăm pulsul orașului. Șerban m-a dus departe de zona turistică, pe străduțe cu oameni săraci, prinși în activitățile cotidiene, pe lângă casele lor dărăpănate. Ca și în Havana, mașini considerate în Europa ca fiind de epocă, sunt la tot pasul. Culorile lor vibrante precum și formele rotunjite dau viață orașului.

_XTC8684

Pentru seara asta am aranjat cu gazda să ne pregătească cina, să vedem cum se prezintă orașul noaptea de pe terasa ei. Am ales să mâncăm langustă, care ne-a costat doar 12$ porția de data asta. A fost bună și mai fragedă decât sora ei mai piperata din Havana. Terasa însă nu ne-a dezvăluit prea multe din oraș, nefiind suficiențe lumini pentru a-l face atractiv pe timp de noapte.

IMG_6560

Am ieșit apoi să ne plimbăm, să verificăm cum e Casa de la Musica, de care am auzit de la alți turiști, un loc unde poți să asculți muzică și să dansezi. Din păcate am fost dezamăgiți. Pe o suprafață terasată, în aer liber, erau înghesuite o mulțime de mese, ce forfoteau de oameni. În plus, printre mese lumea mișună într-un du-te vino neîncetat. Chelnerii nu reușeau să facă față cererilor de băuturi ce veneau din toate părțile. Iar în toată hărmălaia asta o formație se străduia să se facă auzită, cântând însă fără prea multă convingere. Am stat și noi puțin și am ascultat, dar nefiind încântați de cele auzite am plecat să ne mai plimbăm.

IMG_6565

Așa am descoperit La Botija, un restaurant ce avea o formație compusă din 5 tineri, 2 chitariști, 1 basist și 2 cântărețe. Cântau un fel de jazz cubanez compus chiar de ei. Erau entuziaști și cântau din suflet. Ne-au plăcut foarte mult și ne-am gândit să venim să mâncăm aici mâine seară.

 

IMG_6520 IMG_6492 IMG_6403 _XTC8803 _XTC8791 _XTC8770 _XTC8765 _XTC8764 _XTC8755 _XTC8666 _XTC8631