_XTH4128
La sfârșitul lui februarie (2016), am plecat împreună cu Răzvan Popovici în prospecție de conace, biserici fortificate și castele pentru ediția de anul acesta a SoNoRo Conac. Am plecat la drum cu un plan bine pus la punct și chiar am reușit sa ne ținem de el aproape in totalitate, pe scurt, in timpul a trei zile pline, am străbătut 1200 Km și am vizitat nu mai puțin de 12 locuri. Relatarea de față încearcă să redea acest mini turneu prin imagini însoțite uneori de scurte descrieri.

Am plecat din București dis de dimineață, sau în fine, varianta noastră de dis de dimineață, dar chiar și așa am ajuns destul de devreme la Hărman unde urma să fim preluați de Marcela Coșnean ca mai apoi să mergem să vizităm Biserica Fortificată de la Ilieni. Cum am avut ceva timp la dispoziție, am intrat să vizităm mai întâi Biserica Fortificată din Hărman, eu unul mai fusesem inainte cu un an împreună cu familia, dar cum 2 bătăi nu strică (sau strică ?!), nici două vizite nu au ce rău să facă… O să las fotografiile să vorbească, dar vă sfătuiesc să mergeți sa o vedeți dacă treceți prin zonă.

IMG_4965

IMG_4971

IMG_4975

IMG_4981

IMG_4968

IMG_4967

IMG_4977

Apoi Marcela ne-a dus la ea acasă, un loc superb, numit “The Country Hotel”. Nici nu bănuiam noi că va urma să mâncăm numai bunătăți… Cât despre “The Country Hotel”, este o casă amenajată superb de către Marcela și pe care ne-am decis că trebuie musai să ne întoarcem ca turiști și să petrecem măcar citeva zile. Acum realizez ca nici nu am fotografiat camerele de oaspeți ale Marcelei și știu și de ce: am fost atât de plăcut impresionat de șemineul construit ca element central intr-una din camere ca am uitat să mai fotografiez! Și că am adus vorba de mâncare, nu mai țin minte ce de mirodenii a  pus in orez și salate, dar a fost foarte gustos (am strecurat și o poză cu antre-ul cu pricina). Aici am aflat de piperul Cayenne (de la care prooabil ca și-a luat numele Porsche) care are mult mai multe proprietăți benefice decât piperul obișnuit.

IMG_4999

IMG_4982

IMG_4996

IMG_4986

IMG_4989

IMG_4994

Cu burțile pline și cu tolba de încărcată de povestirile Marcelei, am plecat spre Ilieni (asta e deja în județul Covasna) să vizităm Biserica Fortificată din sat. Drumul către biserică este păzit de crengile acum neînfrunzite de copaci, ceea ce face ca să îmi imaginez cât de frumos poate să fie aceasta potecă primăvara sau toamna, iar biserica din interiorul fortificației are un farmec aparte, încă mai existând o bucată din zidul de protecție ce odinioară se ridica mândru către atacatori. Tot din aceasta biserică  face parte și fotografia cap de afiș al acestei postări.

_XTH4056

_XTH4165

_XTH4158

_XTH4048

_XTH4116

_XTH4109

_XTH4101

După ce ne-am luat rămas bun de la Marcela, ne-am îndreptat către Miclăușoara, să vizităm Castelul Kalnoky aflat chiar in mijlocul satului. Ne-a luat cam o oră să ajungem acolo și cum conacul este incă în renovare am ajuns să vizităm câteva case aflate în sat și care au fost pregătite foarte elegant sa primească oaspeți în regim turistic. După cum o să vedeți in poze, și după cum o să vedeți în mai toate locurile pe care le-am vizitat, cam toate aceste locuri introduse în circuitul turistic, sunt case țărănești ca multe alte case aflate în satele Românești, doar că au avut parte de gospodari cu bun gust și cu bani. Ceea ce mă face să mă gândesc cât de frumos ar fi putut arăta țara noastră dacă nu am fi avut parte de înfometarea comunismului!

_XTH4183

_XTH4169

_XTH4180

_XTH4208

_XTH4216

IMG_5039

_XTH4200

_XTH4209

_XTH4171

_XTH4197

_XTH4206

IMG_5006

_XTH4173

_XTH4214

_XTH4179

Și iată-ne iar la drum către Valea Zalanului de data asta, un sat aflat la capăt de drum și unde Prințul Charles obișnuiește să petreacă anual câteva zile. Ajuns aici poți să înțelegi ce atracție magnetică poate exercita acest loc asupra omului modern. Începând de la faptul că ești rupt de tot ce înseamnă conectivitate, fără rețea de mobil și fără televizor, la nevoie însă, un telefon fix face legătura cu cei lăsați în orașe – și până la dealurile moi ce inconjoară atât de frumos acest sat. Aici am luat masa cu Contele Kalnoky și a sa soție și pe lângă bucatele alese și vinul bun am avut parte de povestea locului sau cum a ajuns Prințul Charles tocmai în Valea Zalanului. Tot ce se găsește acum aici, adică (parcă) 4 case țărănești plus dependințe, au fost reamenajate și redecorate de familia Kalnoky reușind intr-un mod demn de lăudat (și copiat) să pastreze tradițiile și arhitectura locală. Am fost foarte fericiți că am avut ocazia să ne petrecem o noapte în acest loc superb. De dimineață, de emoție sau din cauza apropierii față de natură, m-am sculat mai devreme și am plecat să alerg jumătate de oră pe dealuri. Am alergat la puțin peste zero grade dar tot timpul am simțit o căldură lăuntrică ce probabil venea de la bucuria de a fi în mijlocul naturii.

IMG_5048

_XTH4344

_XTH4239

_XTH4333

_XTH4335

_XTH4244

_XTH4338

IMG_5052

_XTH4328

_XTH4303

_XTH4217

_XTH4258

 După ce am fotografiat cu nesaț toate aceste locuri magnifice, ne-am aruncat lucrurile în mașină și am plecat mai departe către urmatoarea noastră destinație, Castelul Daniel din Tălișoara, dar despre acest loc vă voi povesti mâine.