De ce ne plac pozele cu tentă veche?
Hipstamatic, Instagram sunt doar citeva aplicatii care rastalmacesc imaginile preluate de captoarele digitale si le trec prin diferite filtre. De cele mai multe ori imaginile rezultate par a fi scoase din sertarele prafuite ale bunicii sau clasoare invechite din poduri intunecate.
Am facut un test, am fotografiat aceleasi imagini cu camera mobilului si cu ‘camera’ diverselor aplicatii. Rezultatele se gasesc mai jos, intotdeauna prima imagine este cea nealterata.
In majoritatatea cazurilor imaginile filtrate sunt mai bune, in fine, cind sustin asta ma bazez de fapt pe succesul pe care aceste aplicatii l-au avut de la lansarea lor. Personal folosesc totdeauna camera foto pe setarile standard, orice modificari, daca le fac, le fac pe calculator. Dar recunosc ca uneori rezultatul este surprinzator.
Dar sa revin, de ce ne plac mai mult imaginile astea? Poate sa fie o reminiscenta din copilarie/tinerete cind putinele fotografii pe care le vedeam aveau adinc intiparita amprenta timpului? Sau faptul ca de multe ori filtrele astea ridica contrastul si amplifica cromatic imaginea, sau viceversa, iar rezultatul aduce mai degraba a pictura decit fotografie. Si bineinteles ca acordam picturei un loc de cinste fata de fotografie (am presarat un dram de ironie aici).
Cred ca fiecare dintre noi are motivele noastre pt care abordam aceste unelte, dar eu cred de fapt ca altul este adevarul. Ne place sa folosim aceasta abordare pt ca de cele mai multe ori transforma o fotografie banala intr-una cel mult interesanta.
Sau ma insel? Sunt curios ce parere aveti voi.
Felicitari pt. blog! Am intrat aici intamplator si mi-a placut mult ceea ce am gasit, asa incat am adaugat blog-ul la blogroll. Si eu sunt tentat sa folosesc aceste plugin-uri pt prelucrarea fotografiilor cat si altele (lomo, velvia etc.). Intrebarea mea este: pana unde se poate merge cu aceste prelucrari si cat adauga sau stirbesc din valoarea artistica a unei fotografii?
imi cam scapa hipsta’ ul din seria de aici ( http://www.meste.ro/index.html#/For%20others/Imagining%20Music ) dar…. te cred pe cuvant ca te-ai jucat putin si cu efectele…. dupa ce ti-ai facut pozele de rigoare!
😉
cel mai bine ar trebui spus: “De ce plac…” fara “ne”.
prelucrarile de acest gen plac persoanelor care adora spectaculosul imediat si sunt fascinate de ppturile cu “100 imagini extraordinare” primite pe mail. aduc a “arta”, sunt kitsch, cum sa nu placa?
mie mi se par doar o joaca ieftina.
cat despre imaginile alterate de programul cu pricina, nu cred ca merita nici macar un comentariu. este ca si cand ai incerca sa fotoshopezi un filtru de ilford 3200 pe un raw.
🙂
Ai dreptate Cristi, dar nu pot sa ignor marea masa de oameni care pare sa ii placa acest gen de fotografie lesne iesita din camera foto.
Tu spui ca multi doar instaleaza aplicatiile si le folosesc putin, Instagram are milioane de imagini online…
Vernon Trent, fotograf roman stabilit in germania isi post proceseaza fotografiile cumva asemanator, majoritatea nuduri, si e f la moda, publicat in multe reviste de specialitate.
Cred ca raspunsul la intrebarea asta este destul de complicat. Eu traiesc o stare de dragoste-ura visavis de acest tip de abordare… uneori imi plac alteori…
matematic vorbind – si am fost aproape repetent la mate:
1 poza slaba + 1 efect fotoshopat = 1 poza aparent mai buna ( +1 la masa oameni impresionati). cu cat efectul fotoshopat e mai complex cu atat creste si partea dreapta a egalitatii. exemple sunt cu zecile, de la workshopuri pana la vignetari de prost gust pana la sepii si alte caracatite.
ce am constat eu este ca de obicei daca vrei sa obtii efect de velvia, iti cumperi film velvia, daca vrei vignetare de kiev, iti iei kiev si asa mai departe. alte experimente pe aceasta tema sunt fun si trebuie sa ramana la acest stadiu.
____
ok, sa intrebam altfel: ai trage “SONORO II” in hipstamatic?
dar un mic de pe un gratar?
🙂
Ha ha, am ris la chestia cu Sonoro, care apropos, chiar am tras cu hipsta pt ca la un moment dat nu aveam decit tel la mine (vezi http://www.meste.ro), dar in viata trebuie sa te mai abati de la drumul drept…