Ehe, acum să vă țineți bine! Dacă până acum nu am postat fotografii cu Mara, fetița noastră, acum o să am ocazia să îmi scot pârleala. Am plecat împreună cu Delia și Mara să ne facem concediul în Skiathos, o mică insulă în Grecia. Nu am mai fost vreodată pe vreo insulă în Grecia așa că nu o să pot face comparația cu alte dăți. Pot însă povesti ce experiențe am avut, legate de criză sau nu. Prima poză, cea de mai sus e cu Mara pe aeroportul nostru, chiar inainte să ne îmbarcăm pe avionul charter pregătit de Tarom. Aterizarea pe aeroportul Skiathos se face direct din apă aproape, ceea ce face ca multă lume să asiste chiar la capătul de pistă cu camere de foto sau filmat pentru spectacolul impresionant al decolării si aterizării aeronavelor.

Așadar am ajuns, am vrut sa dăm o fugă la un supermarket sa luăm una-alta așa că am aflat ca orașul are un Carrefour. Am luat autobuzul insulei și am ajuns la magazin. Arată a Carrefour doar că pare mai răpciugos pe afară, că pe la rafturi nu am apucat să dăm. Noi am ajuns la 19.53, programul până la 20.00 dar ciuciu să putem intra, doamna care ținea tare de ușă ne-a spus ca nu mai putem intra că s-a închis. I-am arătat ceasul, ea mi-a arătat coada la case, eu i-am zis ca nu e treaba mea cîți stau la coadă, ea a răspuns ca nici a ei. Ăsta a fost primul contact cu CC-ul grecesc, a fost primul și cel mai trist, în rest lucrurile au stat mai bine. Ori ne-am obișnuit noi prost cu hypermarketurile deschise până in miez de noapte și care își respectă programul, ori grecii încă nu au realizat că sunt rău de tot bagați în criză.

Am stat la Cassandra Bay, un complex de 5* dar de fapt una era de mare si s-a dus în apă de mult de tot, dar chiar și așa locul arată bine îngrijit. Și la Cassandra și peste tot pe insulă o chestie nu ne-a plăcut: mâncarea și băutura sunt cam scumpe. De ex o bere cam peste tot e in jur de 4 EUR iar de mâncat trebuie să scoți cca 30 de euroi daca bei și din vinul casei (varianta mai ieftină din zona alcoalelor). Ceea ce au grecii mișto pe insula asta este natura: plajele sunt foate frumoase iar unele drumurile până la plaje sunt spectaculoase. Am închiriat pentru o zi un 4×4. Sună super cool 4×4, dar de fapt pe insulă oricine ia un 4×4 primește un Suzuki Jimmy, mic, drăguț și lent. Al nostru (poate și că ne-am calicit să mergem la o agenție mai ieftină) avea unghiul de fugă de la roțile din față bușite, așa că dacă vroiam să facem dreapta sau stânga total, mașina nu mai înainta. În fine, un detaliu. Cu mașina asta am reușit să ajungem la plaja Mandraki, nisip roșu-cărămiziu, undeva între fin și grunjos, o plăcere. În plus câteva umbreluțe draguțe, gata de folosit, împreună cu șezlonguri la numai 2,5EUR de bucată/zi. Cam toate plajele au si o tavernă aferentă unde poți să bei și să mănânci câte ceva.

Apropo-s de mâncat, am mâncat superb la Olive Land cu o vedere de la înălțime peste insulele vecine, ceva mai scump decât restul dar a meritat. Și am mâncat si banal (ca să nu zic prost) în alte locuri, în special in oraș unde e un fel joc la ruletă cu mâncatul. Iar taximetriștii te trimit la ceea ce laudă ei ca fiind cel mai bun loc de mâncat din Skiathos, dar banui ca e vreun văr de-al lor care ține localul respectiv. Așa că am ajuns să mâncăm de 2x la Olive Land 🙂

Orașul are căsuțe mici cu pereți albi sa nu rețină căldura zilei și cu străduțe înguste, o plăcere să te plimbi dimineața sau seara când soarele lenevește. Pe faleza orașului s-au cuibărit baruri și restaurante unul lângă altul, gătite pentru turiști si cu prețuri pe măsură. Cel mai șmecher (i-am uitat numele) și cel mai aglomerat dovadă ca strategia dă roade, avea un afiș cum ca între 18.00 si 21.30 toate băuturile sunt 50%. Normal că ne-am așezat și noi și am plătit 7 EUR pt. un caipiroshka – un chiripil. Așa că mă intreb cât costa la barul de lângă…

OK, mai am 2 lucruri de povestit, mersul cu barca și pânditul avioanelor. Închiriatul bărcii a costat 70 EUR pt o zi la care mai plătești cită benzina consumi (cca încă 30 EUR dacă nu mergi full speed) dar a meritat din plin. Cu barca te poți lejer plimba într-o singură zi de la o insulă la alta, mă refer la cele aflate în vecinatatea Skiathosului. Noi am ajuns în final pe o insulă care avea o plajă virgină cu doar vreo sută de pescăruși care au zbughit-o când am parcat noi barca la mal. Am avut și o pățanie, eu am dus fetele la mal apoi am întors barca, dus-o câțiva metri mai în larg, am aruncat ancora și apoi înotat până la mal. După câteva clipe am constat surprins că barca o ia la plimbare așa că am petrecut ceva timp și cam pe la fundul mării până am gasit ancora desprinsă de lanțul bărcii.

Și la final chestia cu avioanele. Dacă sunteți curioși, găsiți pe youtube zeci de filmulețe cu aterizarea avioanelor, am facut și noi unul, dar nu a ieșit cine știe ce. Mai important este că experiența este foarte puternică. Ai senzația că avionul intră în tine, iar după ce a trecut, zgomotul și aerul cald sunt incredibile. Merită mersul în Skiathos chiar și numai pentru asta.

Las imaginile să curgă acum.