Gata, s-a terminat aventura si dupa un alt zbor ce parea sa nu se mai sfarseasca, ne-am intors acasa. Privind retrospectiv, a fost cu siguranta o experienta interesanta si memorabila. Am avut parte si de momente mai putin placute, dar si de clipe foarte frumoase. Am invatat multe despre cultura chineza, despre obiceiurile si traditiile acestora.

Daca ar fi sa reduc fiecare loc la cateva cuvinte, ar suna cam asa:
Shanghai, cladiri impunatoare si stralucitoare, hotelul nostru colonial, cu terasa cu iz din alte vremuri, pe care ne retrageam in fiecare seara.
Dali, primul loc in care am luat contact cu traditiile locale, ca tesutul si vopsitul bumbacului, pietele locale, lacul Erhai in forma de ureche, restaurantul taoistului vegetarian.
Shangri-la, exceptand infernalul drum de 8 ore cu autobuzul, a fost unul din locurile noastre preferate. Mi-a placut atmosfera relaxata, dansul ce avea loc in fiecare seara, iacii si vocile minunate ale tibetanilor.
Lijiang, plin de turisti chinezi, case memoriale si un vraci octogenar neobisnuit.
Yangshuo, paradisul pe pamant chinez, cea mai frumoasa priveliste, mancare buna, putin cam mult pedalat la bicicleta, plimbari nesfarsite cu scuterul.
Chengyang, sate ingramadite, poduri de vant si ploaie, cazare modesta, mancare si mai si, dar fotografii frumoase.
Pingan, mult prea multi turisti chinezi, frumoase spinari de dragon din orez, dificil de prins autobuzul.
Guangzhou, alt oras modern, alte cladiri impresionante, mai ales opera.

Dar de fapt toata luna petrecuta in China a insemnat mult mai mult decat s-ar putea rezuma in cuvinte sau prin fotografii. Au contat micile experiente, interactiunile date de diferentele culturale, drumurile uneori de lunga durata cu autobuzele dar intotdeauna insotite de privelisti extraordinare sau incercarile mai mult esuate (chiar in pofida faptului ca am avut traducator) de a purta o discutie cu localnicii care sa depaseasca nivelul "nin hao" si "xiexie" sau multe multe alte lucruri pe care le vom tine minte peste vreme.

La final de drum, si ca sa incheiem pe un ton lejer, o serie de fotografii din diferite orase si care au un lait motiv: motaiala. Chinezii muncesc foarte mult, marea lor majoritate se scoala dis de dimineata si ajung inapoi acasa seara tarziu, daca nu chiar noaptea. Asa ca ori de cate ori au ocazia sa isi incarce bateriile o fac fara vreo jena si pe unde apuca. La prima vedere aceasta scurta radiografie poate sa pară o critica adusa localnicilor, dar ea de fapt spune povestea unei natii care in ziua de azi reuseste cu multa truda sa manufactureze o buna parte din productia totala a lumii.

Shanghai

Shanghai, casieria unui templu

Shanghai, birou din metrou

Templu in Shanghai

Shanghai, pe langa Bund

in autobuz

Piata din Dali

tot in Dali

Dali, tot in piata

Restaurant in Dali

Magazin de jad in Dali

Weishan

Weishan

Baisha, Guanxi, piata

Baisha, Guanxi, piata din oras

Baisha, Guanxi

Yangshuo

Yangshuo

Yangshuo

Longsheng, un mic magazin langa autogara

Pingan, caraus dormind in lectica

Guangzhou

Guangzhou, metrou

Guangzhou

Guangzhou, si caiini dorm

Guangzhou

Guangzhou

Guangzhou

Tot in Guangzhou

Nu numai chinezii dorm pe unde apuca… Aici Delia dupa o sculare foarte matinala…