Lizica-Codreanu
O fotografie a dansatoarei românce Lizica Codreanu realizată în anul 1923 de către Constantin Brâncusi (da, chiar el!), în atelierul său din Paris. O fotografie adjudecată în octombrie 2012, la o licitație a casei Sotheby’s pentru suma de 42.750 de euro.

Iar aceasta este cea de a doua cea mai scumpă fotografie românească.
Polera-si-Brancusi
Un autoportret. Realizat în 1925 tot de Constantin Brâncuși. Alături de artist se află câinele său, Polera. O fotografie pe care artistul român a scris și o dedicație – “Cu drag, la toți Codrenii, Polera și Brâncuși” – și care a fost vândutâ, în cadrul aceleiași licitații cu 16.250 de euro.

Prin urmare, nu va mai mira pe nimeni atunci când va afla că și pe piața românească cea mai scumpă fotografie vândută vreodată îi aparține tot lui Brâncuși. Tot un autoportret. Un record înregistrat în 2010, de Casa de licitații Călușari, când această fotografie a fost adjudecată contra sumei de 7.000 de euro.
Brancusi-autoportret
Și tot Casa de licitații Călușari avea să stabilească în cadrul aceleiași licitații și recordul pentru cea de a doua sumă plătită vreodată pe piața românească pentru o fotografie: 6.500 de euro pentru fotomontajul Indochina, aparținând lui Gherasim Luca.
Indochina-Gherasim-Luca

Nu am nici un merit pentru textul acestui articol, am preluat ca atare informatiile dintr-un email primit de la un prieten, primit la rindul lui de la un alt amic si asa mai departe (poate chiar de la tine!). (In fine!) Primavara frumoasa!