Captura de ecran de pe HBO Go

Captura de ecran de pe HBO Go

Aseara am vazut filmul “Hemingway si Gellhorn” in regia lui Philip Kaufman, un film pe care va sugerez sa il vedeti. Filmul trateaza viata tumultoasa, de fapt mai degraba partea amoroasa a relatiei dintre Hemingway si Martha Gellhorn, jucati de Clive Owen si Nicole Kidman.

Dar nu numai pentru latura asta a filmului va sugerez sa il vizionati, chit ca filmul este foarte bine facut si ii dezvaluie din plin latura dificila a lui Hemingway in relatiile lui cu femeile, ca sa nu mai spun ca are si citeva cadre de amor dintre cei doi protagonisti, destul de explicite, o noutate pt Kidman, cel putin din ce am vazut eu pina acum in filmele ei… Va sugerez sa il vedeti pentru ca filmul incepe cu razboiul civil spaniol, unde pentru ceva timp o sa il vedeti in actiune pe nimeni altul decit Robert Capa. Regizorul a plasat citeva replici in gura lui Gellhorn, care ii lauda ochiul artistic al tinarului fotograf ungur. Cu toate ca sta mai mult cu aparatul de filmat, il mai gasim pe Capa si fotografiind pe alocuri. Exista chiar si cadrul cu faimosul moment in care Capa il imortalizeaza (ce ironie sa folosesc acest cuvint) pe soldatul spaniol chiar in clipa in care un glont ii improasca creierii… Cadrul reda destul de similar acel moment, cu toate ca in fotografie pare ca scena se desfasoara pe un cimp, in film fiind putin diferit, dar interesanta este reactia lui Hemingway…

Martha Gellhorn a inceput activitatea ca jurnalista, in fine, ea isi dorea sa devina scriitoare, dar ulterior a ajuns sa fie faimoasa prin corespondenta de razboi, acoperind (si cautind la propriu) multe fronturi de lupta de-a lungul vietii. Fara sa vreau, am facut asemanarea intre ea si prietena din viata reala a lui Capa, Gerda Taro, care nu apare in film, si care s-a aflat si ea alaturi de Capa in razboiul civil din Spania. De fapt ea chiar moare in acel razboi in urma unui accident stupid pe front. Imi imaginez ca daca Gerda Taro ar fi trait ar fi fost la fel ca Martha Gillhorn: plina de viata si in cautarea sistematica a urmatorului front de lupta de acoperit.

Filmul merita vazut asa ca sa nu il ratati…