Cum sa ridici moralul lui Jiayu Hu
Ce poti face cand esti unul dintre miile de chinezi veniti in Shanghai in cautare de o slujba mai buna, dar nu gasesti nimic pentru ca esti tanar, n-ai experienta si concurenta e mare?
Iti iei un caiet si rogi trecatorii, in special strainii, sa-ti scrie cate ceva, ce vor ei, ceva care sa te ajute sa-ti ridice moralul si sa-ti intareasca increderea in tine si poate asa iti gasesti si ceva de lucru. Cel putin asa facea Jiayu Hu azi dimineata cand l-am intalnit noi, venit de ceva vreme din provincia Guanxi pe care o s-o vizitam si noi. Asa ca i-am scris si noi ceva si i-am urat bafta.
Am folosit prima data metroul astazi si dupa ce am reusit cu greu sa ne luam bilete, luptandu-ne cu un meniu care nu statea decat cateva secunde in engleza apoi fuga inapoi in chineza, am intrat intai la linia gresita, ca apoi sa aflam ca, desi ne bucurasem ca metroul era aproape de hotel, linia care ne trebuia noua era la cateva strazi distanta.
Apoi am fost sa vizitam Shanghai Museum, cel mai reprezentativ muzeu din China, cel putin asa zice ghidul meu. Prima galerie vizitata si cea care ne-a placut cel mai mult a fost cea a bronzului, cu piese din secolele 3-18 I.C. Dupa cate vase de vin erau pe acolo, se pare ca indrageau tare mult aceasta licoare chinezii antici, desi noi nu am indraznit inca sa incercam varianta ei actuala. Apoi am trecut destul de repede peste sculptura, cu zeci de variante de Buddha si caligrafia, unde pacat ca n-am inteles mai nimic dar le-am admirat grafica. La sigilii, am fost uimiti cate lucruri se pot grava pe un obiect atat de mic si cum au reusit sa ridice un obiect utiliar la nivel de arta.
Pe urma ne-am plimbat in sfarsit pe Bund, locul de promenada cel mai vestit din tot Shanghaiul, de-a lungul raului Huangpu, unde era o buluceala de nedescris, incat nici la balustrada sa privesc apa n-am resusit sa ajung cu una cu doua. Se intunecase, iar impresionantele cladiri istorice de pe partea noastra si cele noi de pe partea cealalta erau imbracate in zeci de lumini care mai de care mai sclipitoare, incat nici nu-i de mirare ca atrageau atata multime, care parca se zbateau ca niste fluturi de noapte in jurul becului.
Cand am plecat de acolo sa cautam un restaurant am avut senzatia s-au stins luminile din restul orasului, pana cand am gasit o strada plina de restaurante, unde ne-a fost destul de greu sa alegem unul.
Si pana la urma am ales unul de mare soi. Mai intai ne-au adus 2 meniuri, unul cu poze si cu explicatii in chineza, altul cu explicatii in engleza si chineza dar fara poze. Am zis ca nu conteaza prea tare, comandam dupa poze, dupa cum arata. Dupa ce am rasfoit putin meniul cu poze, i-am zis lui Serban intr-o doara sa se uite putin la explicatii, pentru ca nu-mi dau seama exact care e puiul. Cand s-a uitat, surpriza, am descoperit ca exista si feluri de mancare cu … CAINE (braised dog meat in clay pot) !!! Desi nu mai mancasem nimic de dimineata si era 6 seara, am avut cateva clipe o lipsa brusca de apetit. Incercand sa trec totusi peste aceasta senzatie, am renuntat complet la meniul cu poze si am trecut la cel scris.
Buna alegere! Trecand peste caine, melci, broasca testoasa si sarpe, am comandat pui picant si rata prajita. Mai intai a venit puiul. Ei bine, picant e putin spus. Noi credeam ca ne place mancarea picanta, dar puiul asta avea atatia ardei iuti cati ne-ar ajunge pentru un an intreg! Dupa aceea ne-au adus niste portii uriase de orez si de taitei, desi eu aveam in cap niste castronase mici cu mancare care se invart printre meseni, dar se pare ca ori am gresit locul, ori comanda… Si finalul! Ati incercat vreodata sa mancati o rata intreaga cu betigase chinezesti? Putin taiata, e adevarat, dar totusi, toata rata. Ei bine, noi a trebuit sa incercam, pentru ca nu aveam la indemana decat betigase si linguri. De maine ne-am propus sa imprumutam o furculita de la micul dejun pentru orice eventualitate.
Animal de casa sau mancare!? Dupa faza de la restaurant ar putea fi orice… Din fericire in cazul de fata domnul incerca sa il dea de pet.
Apropos de micul dejun, Serban n-a vrut sa se abata de la retetele locale nici la acest capitol, asa ca si-a comandat niste fierturi incerte, pe care insa stomacul lui nu s-a lasat convins sa le accepte. De maine trece la chestii continentale.
Serban: Nu m-am putut abtine sa nu fur cadrul cu acesti draguti paznici de la muzeu…
Pe maine…
Aveti la voi triferment sau saprosan?
va descurcati foarte bine!! – de fapt shanghai-ul considerati-l drept incalzirea pentru restul turului 🙂
evitati mancarile care specifica sichuan, nu de alta dar bine ati spus ca au ardei iute pentru un an de zile; sa vedeti supele sichuan :-)))
imi place prima poza, la hotelul de vis-a-vis am stat si noi la ultima escapada si astfel inteleg ca ati gasit si Nan-jing-Lou
iar legat de mancare in Guanghzou veti ramane socati, caini si pisicile sunt expuse afara, la intrarea in restaurant si tot acolo vei gasi si cea mai mare piata de animale vii din lume vazand astfel, conform zicalei, ca poporul chinez mananca tot ce misca in lumea asta
Yunnan-ul, in speta Kunmimg-ul e zona unde va puteti delecta cu mancaruri fantastice, mai aproape de gustul european.
Bafta! Doamne Ajuta!!
Suntem deja in Dali si mincarea e super aici
Cristina, au, am verificat eu 🙂
Dragilor, succes in continuare sa gasiti meniuri in engleza!
Pingback: Ce face romanul prima oara cand ajunge in China? | Profit News
Incercati Yuyuan Garden in Shanghai
http://www.travelchinaguide.com/attraction/shanghai/yuyuan_garden.htm
Tot pietonala dar cu specific vechi. (Au si Starbucks pe acolo 🙂 )…
betisoarele se tin de la capat de tot- nu ca in poza-, e mult mai usor ..unul fix ca un pix intre degetul mare si celelalte doua si celalalt betisor pe degetul 4. doar cel de sus care e strans ca si un pix se misca . 你们慢慢享受美丽的”中国” …去四川泡温泉!!!!!
Suntem la inceput dar invatam 😉 Delia exerseaza cu instructiunile tale in fata 😉
ok! nu toti chinezii le tin in mod eficient , va mai utati in jur, va mai ajuta ei. dar se poate si avea o furculitza la purtator si in restaurante au de-nroumutat 叉子daca le pui in picioare/sprijini perpendicular pe farfurie, ne-strangandu-le tare ele vor aluneca din mina , aprox aproape pana la capat cam de unde trebuie sa le tii..
Daca mai sunteti prin Shanghai, poate ne intalnim. Eu sunt aici de 2 ani de zile, venit cu bursa de studiu. In prezent lucrez la o scoala de limba engleza.
M-as bucura tare mult sa mai intalnesc romani. Va pot spune din experientele mele pe aceste meleaguri la o ceasca de cafea.
Numarul meu de mobil in China este: 15221901141, Emanuel.
Emanuel, ce pacat ca nu ne-ai scris mai devreme, deja suntem in Dali. Ne-ar fi placut sa ne intilnim si sa aflam de la tine despre una-alta. Ghinion! Dar poate ‘stai’ cu noi pe toata perioada excursiei sa ne dai sfaturi.
Cand va saturati de mancare chinezeasca,cautati restaurabte Koreene unde mancare e normala ,si se prepara in fata voastra,adica carnea de vita si de porc ,nu au paine ci va dau salata verde.Eu dupa o saptamana de infometare,am gasit acest restaurant care era peste drum de hotelul meu(sic)si am reusit sa mananc normal.In fiecare zi am slabit cate un kg in primele 5 zile,si nu mancam decat la mic dejun la hotel ,mancarea West,dar astea se gasesc doar la 4* si la 5* hotelurile.Nu stiu la ce fel de hotel stati voi.
Cred ca in toata luna pe care o sa o petrecem in china o sa incercam si koreeni si japonezi, pina acum a fost ok cu mincarea chinezeasca. Acum suntem in Dali si am mincat la primul rest gasit in cale ca eram lihniti dupa o zi de avion, autobuze si taxiuri si mincarea a fost excelenta.
Serbenele, succes! Tara este dificil de strabatut si – uneori – de inteles.
Veti merge si in Tibet?
Nu mergem in Tibet, cel mai apropiat loc de Tibet este Zhongdian, aka Shangri-La. Cat despre inteles, ne luptam din plin cu traducatori.